Meet the Asteroidians: Karim Amzil, vanhempi ohjelmistokehittäjä, IT-alalla vuodesta 2012

Asteroid rakentaa inspiroivaa työpaikkaa kokeneille ohjelmistosuunnittelijoille ja auttaa yrityksiä sekä yhteiskuntaa onnistumaan digitaalisten palveluiden kehityksessä. Jokainen asteroidilainen on myös yrityksen osakas. Tämä blogisarja esittelee heidät yksi kerrallaan.

 
 
 

Sähköinsinöörin mieli vetää yhä avaruuteen, vaikka maan päälläkin saa koodata

”Avaruussektorilla on tällä hetkellä hyvä pöhinä koko Suomessa”, DI Karim Amzil sanoo. ”Sitä voi kiittää alan kaupallistumisesta, kun kehittämiseen on tullut tervettä kilpailua, eikä laitteiston vieminen avaruuteen ole enää tolkuttoman kallista.”

Amzilista pitikin aluksi tulla avaruusalan ammattilainen. Hänen pääaineensa Aalto-yliopiston sähkötekniikan korkeakoulussa oli avaruustekniikka ja sivuaineena tuotantotalous. ”Mutta jotenkin koodaus alkoi kiinnostaa kaiken aikaa enemmän. Otin aiheeseen liittyviä kursseja avaruusjuttujen rinnalle, ja lapsesta saakka kytenyt kiinnostus teknologiaa ja ongelmanratkaisua kohtaan iski kipinää”, mies pohtii. ”Ehdin olla mukana Aalto-1:n kehitysprojektissa, mutta siirryin yhä enemmän koodaamaan, ennen kuin hanke saatiin valmiiksi.”

Java-koodausta ja taksin ajoa

Tekemistä löytyikin runsaasti. ”Olin oikeissa töissä Java-koodarina, ja siinä rinnalla mukana erilaisissa startup-jutuissa, tuttujen firmoille rakentelin muun muassa rekrytointi- ja CRM-järjestelmiä, ja kaiken aikaa opin myös uutta”, Amzil tunnustaa. Lisää oppia mies keräsi auton ratissa. ”Tein opintojen alkupuolella hommia myös taksikuskina. Se on työ, jossa on pakko oppia tulemaan toimeen hyvin erilaisten ihmisten kanssa. Täytyy olla kyky reagoida vaihtelevissa tilanteissa, ja täytyy osata kuunnella.”

Sivutöistä huolimatta Amzil hoiti lopulta opinnot loppuun alkuperäisen tavoitteensa mukaisesti. ”Tein diplomityön VTT:lle kaukokartoitusdatan käsittelystä. Työhön liittyi hyvin keskeisesti se, miten koneoppimisen avulla voidaan parantaa kerättyä dataa. Kiehtova ja hyödyllinen aihe, ja edelleen hyvin ajankohtainen.”

Myös avaruus kiehtoo sähköinsinöörin mieltä edelleen. ”Suomen avaruusala on minun opiskeluaikoihini verrattuna monipuolistunut. Avaruustekniikan opetuksessa ei keskitytä enää niin paljon radiotekniikkaan, ja alalle on syntynyt useita uusia yrityksiä, jotka tarvitsevat osaamista vaikkapa juuri informaatioteknologiassa. Voisin hyvin kuvitella, että Asteroidilla olisi paljonkin annettavaa avaruusteknologiaa kehittäville firmoille”, Amzil pohtii. ”Kaikki tarvitsevat tietojärjestelmiä ja erilaisia rajapintoja.”

Asteroidin kesäjuhlat, 2024

Sillanrakentajaa tarvitaan aina

Erilaisten polkujen jälkeen Amzilin työnkuvaksi on kirkastunut ohjelmistokehitys konsultin roolissa. ”Tämä on se, missä koen olevani aidosti parhaimmillani”, hän arvioi. ”Työn rikkaus ovat erilaiset asiakkaat ja vaihtelevat projektit. Aina löytyy edestä kiehtovia, uusia teknologioita. Olen myös huomannut, että olen hyvä sillanrakentaja asiakkaiden suuntaan. Ihmisten välistä vuorovaikutusta ei mikään kone tai algoritmi voi helposti korvata.”

Entä miksi Asteroid on paikka, josta sillanrakentaja on löytänyt oman paikkansa? Amzil pohtii asiaa hetken. “Asteroid on tarjonnut mainion kehyksen koota yhteen ihmisläheinen ja tasa-arvoinen porukka kokeneita osaajia, mutta antanut samalla paljon vapautta esimerkiksi sen suhteen miten ja missä töitä tehdään”, hän sanoo sitten. “Kumppaniekosysteemi mahdollistaa toimimisen alan raskaassa sarjassa, kuitenkin säilyttäen kompaktin koon, yhteisöllisyyden ja itsenäisyyden. Kun kaikilla on yhtä suuri päätösvalta ja vastuu, se lisää omistautumista ja panostusta tekemiseen. Yhteisö toimii myös turvaverkkona elämän yllättävissä käänteissä.”

Kannattaako tehdä lainkaan, jos ei tehdä kunnolla?

Koska projektin menestys on usein lopulta kiinni siitä, miten hyvin ihmisten välinen vuorovaikutus toimii, kokenut konsultti huomaa usein pohtivansa omia vahvuuksiaan juuri tämä kautta. ”Hienointa työurallani on ollut, miten inspiroivia tyyppejä olen matkan varrella nähnyt. Ihmisiä, jotka pystyvät ottamaan vastuuta tolkuttoman monesta asiasta ja silti pystyvät pitämään langat käsissään ja näkemyksen kirkkaana”, ihmettelee Amzil. ”Sitä on pakko kunnioittaa.”

”Itselleni on siunaus ja kirous, että olen niin tarkka yksityiskohtien suhteen. Vaikka tehtäisiin pilven sisällä loppukäyttäjälle täysin näkymätöntä ominaisuutta, haluan että se tehdään kunnolla. Mutta samalla yritän aina pitää mielessä, että täydellisyys on valmiin vihollinen. Oikea tasapaino huolellisen tekemisen ja realiteettien välillä on tärkeää”, ohjelmistokehittäjä Karim Amzil päättää pohdintansa. ”Ja työstään on voitava olla ylpeä.”

Vielä yhden haaveen hän lopuksi tunnustaa: ”Olisi mielenkiintoista käydä taas jossain vaiheessa konsulttina Suomen rajojen ulkopuolella. Olen ollut aiemmin Saksassa, Portugalissa ja Hollannissa asiakkaan komennuksella. Seuraava kohde voisi olla vaikka… Ranska? Puhun nimittäin kieltä sujuvasti.”

 
 

Tässä blogisarjassa kysymme asteroidilaisilta, millainen haastateltava on kollegana.

 

Joni Kämppä: Millainen tyyppi Karim on?

Karim on avulias työkaveri, joka saa esimerkillään nostamaan omaakin rimaa korkeammalle. Vaikka Karimin sprint board olisi kuinka täynnä omista tiketeistä, aikaa löytyy aina muiden auttamiseen, jos tarvetta on.

Artikkeli on kirjoitettu yhteistyössä Asteroidin kumppanin kanssa.

 
Next
Next

AI-työkalujen käyttöön pätee sama kuin hyvään koodaukseen muutenkin – pieni on kaunista