Meet the Asteroidians: Juha Mustonen, luova ohjelmistokehittäjä, IT-alalla vuodesta 2000
Asteroid rakentaa inspiroivaa työpaikkaa kokeneille ohjelmistosuunnittelijoille ja auttaa yrityksiä sekä yhteiskuntaa onnistumaan digitaalisten palveluiden kehityksessä. Jokainen asteroidilainen on myös yrityksen osakas. Tämä blogisarja esittelee heidät yksi kerrallaan.
Hei Juha! Olet ollut alalla jo viime vuosituhannen puolelta. Millainen ohjelmistokehittäjä ja -konsultti olet tänä päivänä?
Olen Senior Consultant ja ollut nyt reilut kaksi vuotta Asteroidilla. Kaikkiaan olen ollut alalla 25 vuotta, ja siten päässyt näkemään ja tekemään hyvin monenlaista. Urani alkupuolella ohjelmistokehityksessä käytetyt ratkaisut pohjautuivat pitkälti kaupallisiin tuotteisiin ja käyttöliittymät olivat perinteisiä työpöytäsovelluksia, siinä missä tänä päivänä avoin lähdekoodi ja web -teknologiat ovat yleisempiä. Pitkähkö työhistoria auttaa myös suhteuttamaan asioita ja olemaan hötkyilemättä. Koen myös, että työskenneltyäni hyvin erilaisissa tiimeissä olen saanut hyvät kommunikaatiotaidot, mikä on ohjelmistohankkeissa erittäin tärkeää. Tavanomaista myös on, että roolini projekteissa on ohjelmoinnin lisäksi tehdä suunnittelutyötä tai sparrata tiimin muita jäseniä.
Millainen on tyypillinen työpäiväsi?
Nykyisessä projektissa tyypillinen työpäiväni telecom-puolen asiakkaalla koostuu 50 % koodaamisesta ja 50 % tiedonhankinnasta ja tiimin tukemisesta. Haluan nähdä roolini tiimiä tukevana: en johda sitä autoritaarisesti, vaan osallistan tiimin jäseniä päätöksentekoon.
Asteroidin osaajat ovat kaikki senioritekijöitä, miten se näkyy asiakkaalla?
Tiimit, joiden kanssa työskentelen, ovat hyvin monimuotoisia niin kokemustasoltaan, kansallisuudeltaan kuin muutenkin. Asiakas on voinut rekrytoida työhistorialtaan nuorempia tekijöitä, jolloin konsulttien halutaan olevan kokeneita. Mietimme yhdessä asiakkaan kanssa millaista osaamista tiimeihin tarvitaan, osallistumme uusien tiimiläisten perehdytykseen sekä autamme heitä oppimaan ja kasvamaan yhdessä projektitiimin kanssa.
Mainitsit, että sinussa elää luova tekijä. Mitä se tarkoittaa?
Alun perin minusta piti tulla arkkitehti tai animaattori, mutta teknologia veikin mennessään. Aika ajoin pääsen hyödyntämään luovuutta asiakasprojekteissa, mutta pääasiallisesti taiteilen vapaa-ajalla. Osa teoksistani on nähtävissä osoitteessa https://dosrobots.com. Teen paljon digitaalista taidetta, mutta perinteisemmätkin materiaalit kuten akvarelli, akryyli ja esimerkiksi savi kiinnostavat. Tykkään kokeilla myös uusia tapoja taiteilla: vuosi sitten perehdyin VR-taiteeseen ja yksi teoksistani onkin nähtävissä Kaapelitehtaalla 7.9. - 22.9. järjestettävässä yhteisnäyttelyssä!
Mikä tekee Asteroidista erityisen työpaikan sinulle?
Olen sanonut, että Asteroid on ammatillisesti loppusijoituspaikkani. Omistusmallimme sitouttaa meitä enemmän kuin perinteinen yritysrakenne, mikä tuo jatkuvuutta ja turvallisuutta niin asiakkaille kuin meille asteroidilaisille. Asteroidilla jaamme riskit ja tuotetun hyvän tasapuolisesti.
Monissa konsulttitaloissa kaikki perustuu henkilökohtaiseen laskutukseen ja siihen, mitä yksilönä teet. Asteroidilla yhteisöllisyys ja yhteinen päätöksenteko ovat keskiössä, mikä tekee mallista tasapuolisen ja reilun. Turbulentissa ajassa arvostan tätä.
Meillä ei myöskään tarvitse rajata tekemistä ja luopua vapaudesta, mitä voi mieltää kuuluvan vain freelancer-tekemiseen. Yksilölliset tarpeet otetaan meillä huomioon eikä kaikkien tarvitse mahtua samaan muottiin. Esimerkiksi voit tehdä nelipäivästä työviikkoa, jos se sopii sinulle paremmin.
Miksi pidät juuri konsulttityöstä?
Urani ensimmäiset seitsemän vuotta olin tuotetalossa, mutta sen jälkeen olen tehnyt töitä ainoastaan konsulttina. Pidän kyllä kummastakin, mutta näin pääsen tekemään ja näkemään laaja-alaisesti eri aloja aina energia-alasta valmistavaan teollisuuteen ja kuluttajapalveluihin.
Asteroidin perustajat Mika Tuoma ja Eero Kurkela ovat tuttuja aikaisemmasta työhistoriastani, joten tunsin heidän arvomaailmaansa sekä tapaansa suhtautua työelämään. Kun sopiva sauma työpaikan vaihdolle tuli, siirryin Asteroidiin.
Asteroid kuuluu ekosysteemiin, jossa on tällä hetkellä seitsemän muutakin yritystä – kaikki hieman omilla kulmilla ja vahvuuksilla. Myös asiakkaalla, jossa teen töitä tällä hetkellä, on tiimiläisiä useasta ekosysteemimme yrityksestä.
Asut Jyväskylässä. Miten työt sujuvat tiimisi kanssa sieltä käsin?
Oikein mainiosti. Tiimiläiset asuvat eri puolilla Suomea ja Jyväskyläkin on hyvien kulkuyhteyksien päässä. Tarpeen vaatiessa Helsinkiin pääsee junalla kolmessa tunnissa. Asiakasta ja tiimiä tapaan noin parin kuukauden välein.
Tämä on minulle sopiva kotikaupunki arjen toimivuuden kannalta. Asteroidilaisiakin on täällä jo useampi ja muutaman kuukauden välein pidämmekin Asteroidin kuukausikokouksen Jyväskylässä.
Jos joku nyt kiinnostui hakemaan töihin Asteroidille, miten he voisivat tutustua Asteroidiin paremmin?
Nettisivuillamme on jo hyvin kuvausta siitä, millaista meillä on olla töissä ja miten meille voi hakea. Eerolle tai Mikalle voi myös aina laittaa viestiä tai soittaa.
Rekryprosessiamme on itse asiassa kiitelty kovasti. Hiljattain Tivi-lehti haastatteli perustajakaksikkoamme ja tämä nousi sielläkin esille.
Kun on ollut alalla näin kauan, miten opiskelet lisää?
Nuorempana oli enemmän aikaa opiskella asioita ihan puhtaasti mielenkiinnosta. Nykyään opiskelen enemmän tarvepohjaisesti eli kaikkea mitä projekti edellyttää, tarkoittaa se sitten tiettyä teknologiaa tai vaikka toimialakohtaista osaamista.
Työssä oppii paljon ihan tekemällä, joten vapaa-ajan voi käyttää palautumiseen esimerkiksi liikunnan, musiikin tai sitten vaikkapa tosiaan taiteen parissa.
Tässä blogisarjassa kysymme asteroidilaisilta, millainen haastateltava on kollegana.
Joni Kämppä: Millainen tyyppi Juha on?
Juhan apuun ja näkemyksiin voi aina luottaa. Oli kyse teknologiasta ja työasioista tai uudelle paikkakunnalle muuttaneen kollegan muuttokuormasta ja tyttären uuden sängyn kasauksesta. Kokemusta Juhalta löytyy monesta, ja jos ei suoraa vastausta ole antaa, niin aina hänellä on antaa hyvä suunta, mistä lähteä etsimään.
Artikkeli on kirjoitettu yhteistyössä Asteroidin kumppanin kanssa.