Energiasektorilla ratkotaan kahta jättimäistä kysymystä – vihreää siirtymää ja huoltovarmuutta

 
 

Kahden viime vuoden aikana kysymykset energiantuotannosta ja sähköverkon toiminnasta ovat alkaneet kiinnostaa suomalaisia aivan toisella tavalla kuin vielä viime vuosikymmenellä. Yksi syy tähän on sähkön hinnan rajut heilahtelut, mutta toinen on kaiken aikaa avartuva ymmärrys siitä, miten syvälle yhteiskunnan toimintoihin energiasektorin ratkaisut kytkeytyvät.

Vihreä siirtymä edellyttää innovaatioita

Suomen viiden ydinreaktorin yhteenlaskettu teho, silloin kuin kaikki toimivat ongelmitta, on 4400 megawattia. Monelle saattaa olla yllätys, että Suomen tuulivoimaloiden laskennallinen teho ylittää tämän selvästi, ja se kasvaa Suomen Tuulivoimayhdistyksen mukaan vuoden loppuun mennessä yli 8000 megawattiin. Aurinkosähkön tuotanto on tuuleen verrattuna pientä, vaikka sitäkin löytyy lähes 1000 megawattia. Eli kapasiteettia riittää, mutta sääolot vaihtelevat, joten kuvaan astuu säädön ja sähkön talteenoton tarve.

”Me tiedämme jo tällä hetkellä paljon siitä, kuinka energiamarkkinat toimivat tehokkaasti”, sanoo Asteroidin teknologiajohtaja Eero Kurkela, joka on tehnyt yhteistyötä energia-alan yritysten kanssa jo vuosikymmenen ajan. ”Me tiedämme myös, kuinka kriittisiä ovat esimerkiksi sähkömarkkinassa kysymykset reserveistä. Tärkeimmille uusiutuville energiamuodoille tyypillinen, sääolojen mukaan vaihteleva tuotantoteho ei ole huoltovarmuuden kannalta luotettavaa infraa, ellei kapasiteettia saada riittävästi puskuriin. Ja näitä varten kehitetään jatkuvasti hyviä ratkaisuja.”

”Mutta edelleen tarvitaan kekseliäisyyttä, uusia innovaatioita ja avointa mieltä kaikkien niiden menetelmien kehittämiseen, joilla koko maapallon energiatuotanto saadaan kestävälle pohjalle – mitä nopeammin, sen parempi”, pohtii Kurkela. ”Me Asteroidin ohjelmistokehittäjät haluamme olla mukana toteuttamassa muutosta, jolla sähkömarkkinat saadaan toimimaan nopeammin ja hienojakoisemmin. Jäykkien, manuaalisten prosessien korvaaminen automaatiolla ja älykkyydellä on keskeinen tekijä vihreän siirtymän mahdollistamisessa.”

Tietojärjestelmien häiriösietoisuus on osa huoltovarmuutta

Vihreän siirtymän lisäksi energia-alalla painitaan toisen megaluokan kysymyksen kanssa.

”Huoltovarmuus, joka kytkeytyy läheisesti järjestelmien kyberturvaan, on keskeinen kysymys aina, kun energiasektorin tietojärjestelmiä kehitetään tai niihin suunnitellaan muutoksia”, muistuttaa Eero Kurkela. ”Digitaalinen infra on fyysistä joustavampaa esimerkiksi sen suhteen, miten järjestelmien keskeisiä sijainteja ja suojauksia voidaan muokata ja vahvistaa.”

Tietojärjestelmien kehityksessä on aina pidettävä mielessä niiden häiriösietoisuus ja digitaalisen puolustuslinjan resilienssi, koska monenlaisia sähkömarkkinan toimintaan vaikuttavia yllättäviä tilanteita voi syntyä, kuten norjalaisen Kinect Energyn tapaus osoitti vuosi sitten. Tuolloin inhimillinen virhe johti sähkön tarjonnan merkittävään alihinnoitteluun sähköpörssissä, mikä olisi jopa voinut vaarantaa Suomen sähköjärjestelmän vakaan toiminnan, ellei Fingrid olisi varautunut ottamaan ratkaisijan roolia kysynnän ja tarjonnan tasapainottamiseksi. 

”Tämä oli hyvä esimerkki siitä, että myös sellainen järjestelmän osa, joka ei näyttäisi olevan suoraan yhteydessä esimerkiksi voimalaitosten toimintaan tai sähköverkkojen ohjaukseen, voi osoittautua kokonaisuuden kannalta kriittiseksi”, Kurkela toteaa. ”Siksi energiasektorilla ei ole olemassa ‘vähemmän tärkeitä’ järjestelmiä. Kaikki ovat tärkeitä, ja kaikella on merkitys.”

Energiasektorin asiantuntijuus tarkoittaa jatkuvaa oppimista

Asteroidin asiantuntijat ovat tehneet yhteistyötä Suomen keskeisten energia-alan yritysten kanssa jo vuosien ajan, myös ennen Asteroidin perustamista. ”Kaikki, jotka näitä järjestelmiä kehittävät, ymmärtävät työn merkityksellisyyden”, Kurkela sanoo. ”Sitä ei koskaan tarvitse erikseen korostaa, koska alaa tuntevilla ihmisillä merkitys on ikään kuin selkäytimessä.”

Alan yritysten kanssa toteutettuihin projekteihin on sisältynyt teknologia- ja strategiakonsultointia, asiakasrajapintojen rakentamista laskutus- ja mittausinformaatioon sekä energiainfran operointiin liittyvien järjestelmien kehittämistä. Projekteissa on myös rakennettu sensori- ja IoT-pohjaisia datajärjestelmiä, siirretty digitaalista infraa häiriösietoisille pilvialustoille sekä luotu kokonaan uusia B2B- ja B2C-verkkopalveluja yhdistämään sähkömarkkinan eri toimijoita. 

Eräässä hankkeessa toteutettiin asiakasportaali energian tukkumarkkinaan liittyvien tuotteiden hallintaan sekä verkon tilan seuraamiseen. Asteroidilaiset ovat myös osallistuneet kiinteistöjen energianhallinnan ratkaisujen rakentamiseen.

”Listaa voisi vielä jatkaa”, toteaa Kurkela. ”Mutta kaiken tämän voisi tiivistää, että mikään energia-alan digitaalisen kehityksen osa-alue ei ole meille vieras. Me tunnemme toimialan erityispiirteet erinomaisesti, ja opimme myös jatkuvasti lisää. Asiantuntija ei koskaan määrittelee osaamistaan sen kautta mitä hän tietää, vaan sen, mitä hän ei vielä tiedä.”

Artikkeli on kirjoitettu yhteistyössä Asteroidin kumppanin kanssa.

 
Previous
Previous

Pohjoismaisten sähkömarkkinoiden kovassa ytimessä on suomalainen yritys, jonka tavoitteena on mahdollisimman pieni liikevaihto

Next
Next

Meet the Asteroidians: Juha Mustonen, luova ohjelmistokehittäjä, IT-alalla vuodesta 2000