Meet the Asteroidians: Tarmo Aidantausta, vanhempi ohjelmistokehittäjä, IT-alalla vuodesta 2004
Asteroid rakentaa inspiroivaa työpaikkaa kokeneille ohjelmistosuunnittelijoille ja auttaa yrityksiä sekä yhteiskuntaa onnistumaan digitaalisten palveluiden kehityksessä. Jokainen asteroidilainen on myös yrityksen osakas. Tämä blogisarja esittelee heidät yksi kerrallaan.
Mielen ja kehon yhteys voi löytyä tunturin laelta, teekupista tai koodista
”Kaikki liittyy teehen”, sanoo ohjelmistokehittäjä Tarmo Aidantausta yrittämättä kuulostaa liian filosofiselta. Ei hän kuulosta. ”Teeseremonia on henkinen harjoite, jonka avulla voi tutustua itseensä paremmin. Kun kiipeän tunturin laelle istumaan ja juon teetä, näen maiseman muutenkin kuin silmilläni.”
Aidantausta päätyi kahdenkymmenen vuoden urakierron jälkeen Jyväskylän ja Helsingin kautta Lappiin – ja Asteroidille töihin.
Kyse ei ole koskaan pelkästä teknologiasta
”Olen ehtinyt tehdä oikeastaan kaikkea ohjelmointiin liittyvää”, Äkäslompolossa viihtyvä mies kertoo. ”Olen generalisti, jonka voi heittää tekemään mitä tahansa. En ole mielestäni paras tai tehokkain missään, mutta pystyn tekemään kaiken, mitä tarvitaan.”
Asteroidia edeltävän työuran kohokohtana Aidantausta pitää jyväskyläläistä Firstbeatia. ”Hyvinvointiteknologia voi parhaimmillaan todella auttaa ihmisiä. Tuntuu hyvältä nähdä, että joku saa todella apua minun työni kautta”, Aidantausta pohtii. ”Monet ihmiset ovat nykyään stressaantuneempia kuin he itse tiedostavat, ja silloin teknologia voi herättää heidät huomaamaan, mistä on kyse. Ihminen on kokonaisuus, eikä kehon jaksamista voi irrottaa mielen hyvinvoinnista.”
Päätösten konteksti ymmärretään parhaiten yhdessä
Kokonaisuuksien näkeminen on tärkeää muutenkin. ”Se pätee kaikkeen. Ohjelmistokehitykseen yhtä lailla kuin johtamiseen. Huonot päätökset ovat sellaisia, joiden kontekstia ei ymmärretä.” Äkäslompolon mies kuulostaa tässä kohdassa hiukan ärtyneeltä. ”Olen ärtynyt”, hän myöntää. ”Ja se on myös syy, miksi löysin henkisen kotini Asteroidilta. Me teemme täällä päätöksiä yhdessä ja näemme, miten päätökset vaikuttavat meihin ja miten ne vaikuttavat firman ulkopuolella, joissain tapauksissa myös koko yhteiskunnassa.”
Asteroidin projekteissa Aidantausta on tunnistanut ehkä parhaan vahvuutensa kehittäjänä. ”Pystyn ottamaan haltuun uusia juttuja todella nopeasti. Olen kiinnostunut kaikesta, enkä pelkää uusia haasteita. Meidän alallamme tunnetaan 10x-kehittäjän käsite – se on se kaveri, joka rakentaa koodilla kokonaisen universumin siinä ajassa, kun muut vasta miettivät, mistä pitäisi aloittaa.” Aidantausta vetää tässä kohdassa henkeä. ”Minä en ole se kaveri”, hän nauraa sitten. ”Olen jo tutustumassa seuraavaan universumiin.”
Keskittyminen vaatii tasapainoa - ja joskus runon
Joissain projekteissa Aidantausta on saanut vastuulleen dokumentoinnin, josta kaikki kehittävät eivät pidä. ”Minulle se on luonteva osa kehittäjän työtä. Olen aina pitänyt kielestä ja sillä operoinnista”, mies pohtii. ”Helsingissä asuessani saatoin lukea runoja työmatkabussissa, koska se auttoi keskittymään. ADHD-diagnoosin saatuani olen pitänyt huolen siitä, että käytössäni on eri keinoja, joilla mielen ja kehon tasapaino pysyy hallinnassa.”
Eräs miehen lempirunoilijoista on Leif Färding, joka tuli Suomessa tunnetuksi erityisesti itämaisten filosofioiden tuntijana. ”Hän onnistui mielestäni tiivistämään jotain osuvaa todellisuudesta”, Aidantausta kuvaa. ”Tämä runo päräytti heti ensilukemalla.”
Lopuksi tehdään, mitä tarvitaan
Aidantausta on järjestänyt teeseremonioita helsinkiläisille teehuoneille, ystävilleen ja työkavereilleen, jos aihe on heitä kiinnostanut. Hän on myös mukana muutamissa taideprojekteissa, ”kaverin apuna”.
”Olen visuaalinen ihminen, vaikka en osaa piirtää. Onneksi kamera sekä digitaaliset työkalut ovat tarjonneet väylän kuvalliseen itseilmaisuun”, Aidantausta tunnustaa. ”Tällä hetkellä työn alla on taidehanke, johon liittyy kaverin ottamat 200 kuvaa sähköhellasta. En kerro tässä vaiheessa siitä enempää.” Perään tulee lappilainen virnistys.
Hän on ohjelmistokehittäjä Tarmo Aidantausta. Hän tekee kaiken, mitä tarvitaan. Ja muistaessaan, mikä elämässä on tärkeintä, hän menee tunturin laelle juomaan teetä ja antaa sielunsa levätä maisemassa.
Tässä blogisarjassa kysymme asteroidilaisilta, millainen haastateltava on kollegana.
Kai Lindgren: Millainen tyyppi Tarmo on?
Tarmo on monessa marinoitu luottokaveri, joka ottaa tiimin tarvittaessa reppuselkään ja luo positiivista yhteishenkeä, kun sitä tarvitaan.
Artikkeli on kirjoitettu yhteistyössä Asteroidin kumppanin kanssa.