Meet the Asteroidians: Joona Ojapalo, vanhempi ohjelmistokehittäjä, IT-alalla vuodesta 2000
Asteroid rakentaa inspiroivaa työpaikkaa kokeneille ohjelmistosuunnittelijoille ja auttaa yrityksiä sekä yhteiskuntaa onnistumaan digitaalisten palveluiden kehityksessä. Jokainen asteroidilainen on myös yrityksen osakas. Tämä blogisarja esittelee heidät yksi kerrallaan.
Siiloissa ei tapahdu koskaan mitään merkittävää, sanoo Joona Ojapalo, jonka ura ei päättynytkään kivimiehiin
”Olen eräänlainen aikalaiskoodari”, vastaa DI Joona Ojapalo haastattelijan ensimmäiseen kysymykseen, ja sen jälkeen alkaa tulla nopeaa, harkittua puhetta.
Ojapalo liittyi Asteroidin kokeneiden asiantuntijoiden joukkoon keväällä 2023. Siihen mennessä työkokemusta oli ehtinyt kertyä jo monesta firmasta – sekä pienistä startupeista että kansainvälisistä suuryrityksistä.
Tekoälyä ennen tekoälyä
”Teknillisen korkeakoulun professori pyysi minut opintojen loppuvaiheessa mukaan erääseen startuppiin”, Ojapalo kertoo. ”Kehitimme koneoppimisjärjestelmiä, eli kuten nykyään sanottaisiin: tekoälyä.”
Lupaavasti alkaneelle startupille kävi kuten niille usein käy. ”Kun myynti sakkaa tai sitä ei ole, on lopputulos aika selvä”, sanoo Ojapalo. ”Siinä syntyi heti hyvää näkemystä sen ymmärtämiseksi, mikä liiketoiminnassa on keskeistä.”
Kuka ihme näitä pelejä tekee?
Ojapaloa on lapsesta lähtien repinyt eteenpäin uteliaisuus ja tekemisen into. ”Skidinä ihmettelin videopelejä ja että kuka ihme näitä on tehnyt”, hän kertoo. ”Piti kaverin kanssa ruveta tekemään koodia kun haluttiin kokeilla, voisiko pelejä tehdä itse.” Ja siitä se sitten lähti.
Kontalleen menneen startupin jälkeen mielenkiintoisia haasteita alkoi löytyä erilaisista työpaikoista. ”Opiskelin organisaatioita ja teknologiaa”, Ojapalo kuvaa. ”Raakaa sovelluskehitystä, .NET-koodausta, järjestelmäarkkitehtuuria ja liiketaloutta. Lisäksi piti vielä toinen startup kokea, koska sen idea kiehtoi.”
Voiko uralla päästä kivimiehiä pidemmälle?
Erilaisten välivaiheiden jälkeen Ojapalo päätyi viimein työpaikkaan, jossa tuntui olevan moni asia kunnossa. ”Toimiston ikkunoista näkyivät kivimiehet ja minä ajattelin, että nyt on tarpeeksi siistiä”, pohtii Ojapalo. Kivimiehet, eli virallisesti Lyhdynkantajat on Emil Wikströmin suunnittelema Helsingin päärautatieaseman tunnusmerkki. ”Silloin ajattelin, että tämän keskeisemmälle paikalle ei voi päästä.”
Mutta niin vain kävi, että kivimiesten tuijottelu ei sittenkään ollut Ojapalon uran pääteasema. ”Kaipasin kuitenkin enemmän yrittäjähenkistä vastuuta ja löysin vähitellen sisältäni konsultin”, hän sanoo. ”Tarkoitan sitä, että olen parhaimmillani, kun pystyn auttamaan useita eri asiakkaita heidän vaihtelevissa ongelmissaan.”
Miljoonan koodirivin tiimit
Konsultteja on monenlaisia – on kätevää ja tekevää sekä vetävää ja pätevää. On niitä, jotka ymmärtävät teknologiaa ja niitä, jotka näkevät liiketoiminnan ytimeen. Ja on myös niitä, jotka hahmottavat vuorovaikutuksen, ihmisten johtamisen ja viestinnän merkityksen. Asteroidilla pyritään siihen, että näitä ominaisuuksia löytyisi kaikilta talon asiantuntijoilta.
”Viime keväänä tapahtui jotain aika upeaa.” Ojapalon silmiin syttyy kaksi kimaltavaa tähteä. ” Melkein sadan kehittäjän organisaatiolla työstetyn miljoonan koodirivin web-sovelluksen tekeminen oli tulossa tiensä päähän. Asiakas tunnisti ongelman ja käynnisti muutoshankkeen, jossa devaajatiimien autonomiaa vahvistettiin ja yhden tiimin tekninen vetovastuu tuli minulle. Välijohdon terävöittämisen seurauksena koko organisaation teho palasi tasolle, joka vastaa tiimien todellista suorituskykyä”, Ojapalo kuvaa. ”Toivon, että tämä muutos muistetaan vielä vuosien päästäkin.”
Huipulla ei voi hukkua siiloihin
Hyvän ohjelmistokehittäjän ominaisuudet voi määritellä monella tavalla, mutta millainen on oman alansa huippu? Tässä kohdassa Ojapalo on pitkään hiljaa. Kysymyksen ei ole tarkoituskaan olla helppo. Lopulta sanoja alkaa tipahdella kuin kiviä.
”Siiloissa ei tapahdu koskaan mitään merkittävää”, Ojapalo aloittaa. ”Siksi täytyy aina hahmottaa, millaisia yhteyksiä ison järjestelmän osien väliltä löytyy. Huippukehittäjällä täytyy olla aito halu nähdä, mihin kaikkeen hänen edessään oleva työ vaikuttaa. Täytyy osata vastustaa kiusausta lukita oma työ siihen rajalliseen lokeroon, jossa se toimii täydellisesti.” Tässä kohdassa Ojapalo pitää pienen tauon. ”Koska täydellistä järjestelmää ei voi rakentaa. Mutta sitä kohti voi pyrkiä.”
Kaiken ytimessä ovat ihmisten väliset suhteet
Ohjelmistokehityksestä kertova Conwayn laki sanoo, että organisaatiot suunnittelevat järjestelmiä, jotka heijastavat niiden sisäistä kommunikaatiorakennetta. ”Minä uskon tähän”, sanoo Ojapalo. ”Tai vielä täsmällisemmin: ne heijastavat ihmisten välisiä suhteita.”
Käytännössä tämä tarkoittaa, että jos organisaatiossa eri yksiköt eivät ymmärrä riittävästi toistensa tehtäviä, sitä ymmärrystä on vaikea rakentaa myöskään tietojärjestelmiin. ”Conwayn lain ymmärtäminen auttaa purkamaan siiloja ja samalla pienentämään organisaation inertiaa. Tämä saattaa lopulta olla huipulla olevan ohjelmistokehittäjän tärkein tehtävä.”
Tässä blogisarjassa kysymme asteroidilaisilta, millainen haastateltava on kollegana.
Petri Mäkirinta: Millainen tyyppi Joona on?
Joona on työkaverina innostava, kannustava ja tulee erittäin hyvin toimeen kaikkien kanssa. Hän on joustava, tehokas ja erinomaisesti perillä uusista teknologioista.
Artikkeli on kirjoitettu yhteistyössä Asteroidin kumppanin kanssa.